Allun ensimmäisen blogin banneri

Kotikonttorin yllättävät tietoturvahaasteet

Lähes vuoden mittainen etätyömaraton lähestyy joulukuussa 2020 loppuaan. Ei sillä, että etätyösuositus loppuisi, mutta vuosi loppuu. Maaliskuussa etätöihin innoissaan tai vähemmän innoissaan ryhtyneet asiantuntijat ovat koettaneet luovia uudenlaisissa haasteissa. Mistä kohtuuhinnalla ergonominen työtuoli, saisiko omalta työpisteeltä roudattua sähköpöydän kotiin jne.? Jossain vaiheessa mieleen hiipii myös tietoturva.
Ensi alkuun koti tuntuu erittäin turvalliselta paikalta, mutta onko se sitä sitten kuitenkaan…

Happihyppely kahvitauolla

Melkein kaiken mahdollistava etätyöystävämme Teams on kanssani puhelimen välityksellä, kun päätän käyttää kahvitauon koiran kanssa ulkoiluun. Yhteishenkeä nostattava kahvihetki kollegoiden kanssa sujuu sopivasti siinä samassa. Multitasking tuntuu etenkin etätyön tauoilla houkuttelevan pauloihinsa. Siispä langaton headset kutreille ja menoksi. Myhäilen tyytyväisenä multitasking-taidoilleni. Jes, tämähän sujuu.
Se, mihin en ollut varautunut on opintovapaalla oleva puhelias naapurini, joka lyöttäytyy välittömästi seuraani, kun pääsen pihatieltä kadulle. Hän haluaisi innokkaasti vaihtaa kuulumisia. Viittilöin hänelle, että olisi palaveri tässä meneillään. Hän katsoo hieman hämillään minua, kun koetan karistaa häntä kannoilta kiihdyttämällä vauhtia kiskoen samalla koiraa perässäni ja hymyilemällä kiusallisesti.
Naapuri tuskin on kovin kiinnostunut siitä, mitä puhun, mutta no, kuitenkin.

Joulusiivous

Yhtäkkiä mieleen tulee joulusiivous, joka on varaamatta. Ehtiiköhän sitä enää edes saada? Ja hetken päästä toinen, vielä yllättävämpi ajatus. Onko kotiin tuleva siivooja tietoturvariski? Tällaistakaan asiaa en olisi tullut ajatelleeksi vielä alkuvuodesta.
Mieleeni palautuu Virian yrityksessämme tekemä kokonaisturvallisuuden kartoitus. Mitäs niitä osa-alueita olikaan? Hallinnollinen turvallisuus, kyber-, henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus… Jos en nyt kuitenkaan lähde tekemään henkilöturvallisuusselvitystä siivoojalle, vaan koetan ajoittaa siivouksen sellaiseen kohtaan, jolloin ei ole palavereita ja huolehdin siitä, ettei työhön liittyviä asioita ole levällään asunnossa. Mutta jos joku kuitenkin soittaa juuri silloin? Vaikkapa asiakas? Sanonko, etten voi puhua työasioista, koska meillä on siivooja. Mitä enemmän asiaa mietin, sitä mutkikkaammaksi niin pieneltä tuntunut asia paisuu. Nyt alkaa jo tuntua siltä, että pitäisi tilata Virialta jonkinlainen turvallisuuskartoitus kotityöpisteellekin.
Päädyn lopulta siihen, että koetan saada siivoojan tulemaan mahdollisimman aikaiseen aamuun tai käymään silloin, kun olen poikkeuksellisesti työpaikan työpisteellä. Case closed.

Bluetooth-yhteydet

Aika monessa taloudessa on saman katon alla kaksikin etäilijää ja niin myös meillä. Tästähän voi luonnollisesti seurata jos jonkinlaisia tilanteita. Yksi lukunsa on työrauha ja työtilojen järjestely jo sinällään – kuka sovitetaan minnekin työtuolien vertailun ja perheen ainoasta sähköpöydästä käydyn mittelön päätteeksi. Bluetooth-yhteydet sen sijaan eivät noudata juuri suhteellisen rauhanomaisessa keskustelussa sovittuja aluerajoja. Vähän liiankin näppärä langaton headset voi napata yhteyden puolison kokoukseen, johon hän on syystä x, y tai z liittynyt puhelimella. Ihmettelenpä siinä sitten, että puheen pulputus alkoi jo ennen kokouksen liittymislinkin klikkaamista ja että pikkaisen nyt kuulostaa erilaiselta setiltä kuin mihin oli tarkoitus päätyä. Tovin päästä mieleeni jäsentyy tilanteeseen johtanut tapahtumaketju ja suljen kuulokkeet. Huokaisen, kaivan laukusta langalliset kuulokkeet ja liityn niillä omaan kokoukseeni. Joskus vanhassa on vara parempi. Varasuunnitelma on hyvä olla ja jostain syystä se on aika usein langallinen.

Perheen koira

Kaikesta tästä viisastuneena tai ainakin hämmentyneenä alan suhtautua epäilevästi jo perheen koiraankin. No joo, ehkä se on aika turvallinen tapaus. Ehkä…