Kuuden kohdan muistilista onnistuneeseen pilviprojektiin

Kauhutarinat pilviprojektien aikataulujen paukkumisesta ja budjetin ylityksistä ovat tuttuakin tutumpia. Pitäisikö pilviprojektia pitää onnistuneena, jos budjetti ei nelinkertaistu eikä aikataulu ylity 200%:lla? Ei sentään. Mutta miksi niin on monelle käynyt ja miten moiset yllätykset olisivat vältettävissä?

Tässä henkilökohtainen, pilviarkkitehdin näkökulmasta koostamani lista asioista, jotka on huomioitava, ettei yllä oleva uhkakuva toteudu:

1. Vertaile vaihtoehtoja

Kunhan pilvimigraatiosta on päätetty, tulee tehdä myös valinta, mihin julkipilvipalveluun työkuormat kannattaa keskittää. Tämä riippuu vahvasti siitä, mikä on yrityksesi liiketoiminta ja mitä pilvessä aiotaan tehdä. Lyhyenä (ja todella epätäydellisenä) vertailuna kolme suurinta kansainvälistä toimittajaa:

  • Amazon AWS: ”Vanhin ja originaalein”
    Maailman suurin pilvitoimittaja. AWS sisältää eniten erilaisia hallittuja palveluita. Tarjolla on kattavasti koulusta, tukea, koodiesimerkkejä jne.
  • Google Cloud: ”New kid on the Block”
    Viimeisin markkinoille mukaan tullut pelaaja. Kaikki datamassojen käsittely, jonka Google on oppinut omassa käytössään, on myös sinun käytössäsi. Ja toki suomalaisia lämmittää konesali Haminassa.
  • Microsoft Azure: ”Yritys-IT:n näkökulmasta suunniteltu pilvi”
    Azuressa on laajat valikoimat (ja halvimmat hinnat) eri Microsoft- tuotteita ja -palveluita. Toisaalta uusista työkuormista valtaosa on open source -pohjaisia. Vahva vaihtoehto, jos yrityksen toiminta pohjautuu MS:n tuotteisiin. Huom! Azure on kuitenkin erillinen kokonaisuus kuin Microsoftin M365 -palvelu eikä näiden välillä välttämättä tarvitse olla yhteyttä.

Jos yritykselläsi ei ole tietotaitoa pilven valintaan, kannattaa harkita ulkopuolisen konsultin apua. Näin tulee huomioitua kaikki oleelliset tekijät päätöksen kannalta.

Ja viimeisenä pointtinani; pilven valinnassa hinta on valintaperuste vain, jos uskot, että ”Yrityksemme tulee ajamaan koko tulevaisuutemme ajan vain palvelua ZYX pilvessä”. Pohjaan väitteeni siihen, että hintavertailun tekeminen noiden kolmen palveluntarjoajan välillä on käytännössä mahdoton johtuen erilaisista laskutusmalleista ja erilaisista tuotekatalogeista (varsinkin jos aiotaan hyötykäyttää julkipilven tarjoamia mahdollisuuksia mahdollisimman laajasti).

2. Mieti, osaatteko itse vai tarvitaanko apua?

Kuten todettu, pilven valinta on yksi kriittinen vaihe, jossa pilviasiantuntijaa todennäköisesti tarvitaan. Mutta entäpä valinnan jälkeen? Onko teillä riittävä osaaminen valitsemanne julkipilven hallintaan ja/tai ylläpitoon vai kannattaako palkata ulkopuolista apua?

3. Suunnittele! Ja vielä kerran suunnittele!!

Eli oleelliset kysymykset kuuluvat: mitä pilveen, mitä jätetään on-premiin ja mikä uusitaan.

Suunnitelkaa, mitkä kaikki yrityksenne olemassa olevat työkuormat kannattaa siirtää julkipilveen sellaisenaan (lift-and-shift), kannattaako joitain työkuormia uudistaa pilviyhteensopiviksi ja kannattaako jotkin käytössä olevat palvelut ”hylätä” ja ottaa käyttöön jokin valmis SaaS-palvelu.

Valitkaa, missä järjestyksessä siirrätte mitäkin palveluita. Eli vähiten kriittiset ensin ja ei missään nimessä kaikkea kerralla. Lisäksi ottakaa tarpeeksi aikaa uudistusprojekteihin, koska aina löytyy niitä ylläreitä. ”Ei toi tiedosto vaikuta mihinkään, voi sen deletoida.” Ja sitten: ”Miksi tämä ei käynnisty?”

Muistakaa myös suunnitella hallintomallit. Julkipilvitoimittajilta löytyy melko kattava dokumentaatio, jonka pohjalta hallintomallin suunnittelu starttaa mallikkaasti.

4. Automatisoi kaikki

Käytä automaatiota luomaan kaikki mahdollinen, koska niin kuin Ällissä ja Tällissä sanottiin jo 90-luvulla: ”Lehmä märehtiväinen, ihminen erehtyväinen”. Automatisaatio eliminoi lähes kaikki kirjoitusärheet (anteeksi siis kirjoitusvirheet) ja lisäksi se mahdollistaa ympäristön kopioinnin vaikkapa testaamistarkoituksessa.

5. Muista tietoturva

Tietoturvasta ei ehkä koskaan voi varoitella tarpeeksi. Julkipilven suurin ongelma on sen helppokäyttöisyys ja mikään ei suoranaisesti pakota hyvään tietoturvaan. Ja sitten tapahtuu kuten mediasta saa usein lukea. Eli ei helppoja salasanoja, salasanojen vanheneminen X päivässä, MFA päälle, rajoittakaa liikennettä (jos tarpeellista / mahdollista), kierrättäkää avaimia jne.

6. Kouluta henkilöstö ja uudista prosessit

Kouluta koko henkilöstö uusiin käyttöliittymiin, uudista prosessit ja informoi uusista hallintomalleista.

Näillä eväillä pääsee jo melkoisen pitkälle! Ja aina kannattaa muistaa, että avun pyytäminen on usein varsin suurta viisautta – niin tässäkin asiassa.

 

Haluatko kuulla lisää? Klikkaa Vireillä-podcastin jaksoon Vinkkejä onnistuneeseen pilviprojektiin.
Entä kaipaatko lisätietoa julkipilvien eroista? Webinaarimme ”Mikä pilvi on paras” on oiva kooste tutustuttavaksi.