Laskeutuvatko pilvet vai putoaako taivas? Pilvi on muutoksessa

Naapuripilvi, pilvinaapuri, lähipilvi, kaupunkipilvi. Pilven reunasta puhuvat nyt niin IT-ihmiset kuin pilviekspertitkin. Pilvi ei enää pysy taivaalla, vaan laskeutuu alas valtavista konesaleista pienempiin datakeskuksiin.

Reilun kymmenen vuotta pilvi oli kuin jokin abstrakti elementti, kaukana sijaitseva kaikkien konesalien äiti, johon kannatti kaikki palvelut työntää. Kun se oli halvinta siten. Ja palveluiden laatu vain parani, mitä ”pilvemmässä” ne olivat.

Nyt sitten ”lähiruokavillitys” on tullut pilviboomiinkin. Ei selvittykään muutamalla kymmenellä konesalilla maailmassa, vaan datakeskuksia tulee olemaan tuhansia. Siihen sinun entisen konesalisi paikalle kolahtaa kohta pilvitoimittajan pikkupilvi.

Ja se tapahtuu juuri nyt, parhaillaan.

Microsoft ilmoittaa avaavansa 100 uutta datakeskusta joka vuosi

Pilvijätti Microsoft on ilmoittanut käyttävänsä miljardeja uusien datakeskusten rakentamiseen. Suunnitelmissa on rakentaa 50–100 datakeskusta vuodessa. Jo vuoden 2021 loppuun mennessä Azure laajentuu kymmeneen uuteen maahan.

Pilvi- ja ohjelmistojätti ilmoitti aggressiivisen datakeskusten lanseeraussuunnitelman aloittaessaan uuden Azure-datakeskusten virtuaalikierroskokemuksen. Kannattaa muuten tutustua! Harva pääsee enää fyysiselle kierrokselle Azure-datakeskuksiin, mutta nyt jokainen voi kokea serverihuuman online-kiertueella. Tuossa simuloidussa kokemuksessa myös kerrotaan yksityiskohtaisesti Microsoftin investoinneista tietoturvaan, luotettavuuteen ja korkeaan käytettävyyteen.

Microsoft on ollut uranuurtaja innovatiivisissa ratkaisuissa datakeskusten suhteen. Erittäin kiehtova – suorastaan scifiä lähestyvä – oli Microsoftin onnistunut merenalaisten datakeskusten pilotointi. Lisäksi Microsoft on ilmoittanut, että vuoteen 2025 mennessä datakeskusten nielemä energia on 100% peräisin uusiutuvista energialähteistä.

Linkkejä:
Microsoftin virtuaalikierros Azure-datakeskuksessa
Microsoftin julkaisu datakeskusten uusista tuulista
Uutinen vedenalaisten datakeskusten pilotista
Microsoft sitoutuu olemaan hiilinegatiivinen vuoteen 2030 mennessä

Eikä Mikkis ole ainoa!

Microsoft ei ole suunnitelmiensa kanssa yksin. Amazon on jo aiemmin lanseerannut nk. local zonet. Kuten Mikkiskin, Amazon on huomannut, ettei pilvi pure läheskään kaikkiin tarpeisiin. Latenssi-intensiiviset sovellukset, kuten mediatuotanto, reaaliaikaiset moninpelit, videostreaming, AR/VR, koneäly ja simulaatiot – ikivanhoista client-server-sovelluksista puhumattakaan – toimivat parhaimmin mitä lähempänä käyttäjää ne sijaitsevatkaan.

Ja pilvihän on perinteisesti ollut kaukana. No, eipä ole kohta enää! Ala-Perniön Amazon AWS Local Zonea odotellessa.

Googlella taas on rajallisen datakeskusverkostonsa (24) lisäksi ollut jo pitkään huomattava määrä pilven reunasaitteja (142). Tämän ymmärtää hyvin hakukoneen, YouTuben ja muiden kuluttajapalveluiden tarpeiden pohjalta. Ilmeisesti hakujätti hyppää mukaan skabaan ja kohta meillä on pikku-Googleja joka kaupungissa.

Linkkejä:
AWS:n Local Zonet tuovat pilven lähelle käyttäjää
Amazonilla jo 3 Local Zonea 2020 ja vuonna 2021 vielä 12 lisää

Haluatko kuulla lisää?

Klikkaa aihetta koskevaan webinaaritallenteeseen.