mobiili-tietoturva

Paikkaa taskusi tietoturva-aukko

”Palomuuri on yhtä kuin tietoturva” ja ”Minun asiani tuskin kiinnostavat ketään”. Vanhat uskomukset tietoturvaan liittyen elävät sitkeästi. Nykyään puhelinten ja tietokoneiden suojaukselta vaaditaan enemmän kuin muutama vuosi sitten.

– Perinteisesti tietoturvassa on keskitytty sisäverkon tapahtumiin ja suojattu työasemat palomuureilla. Enää ei kuitenkaan ole niinkään varsinaisia virustiedostoja, vaan kehittyneet hyökkäykset luovat salattuja yhteyksiä ja toimintoja on kätketty normaaleihin tiedostoihin tai verkkosivuille, kertoo Viria Securityn palvelukehitysinsinööri Tuomas Peltola.
Tämä asettaa kovempia vaatimuksia tietoturvalle. Hyökkäysten lisäksi työn tekemisen tavat ovat muuttuneet. Pilvipalvelut, kuten Office 365, mahdollistavat työn tekemisen monenlaisilla laitteilla ja myös sisäverkon ulkopuolella.
– Samaa puhelinta käytetään usein sekä työhön että vapaa-aikaan, ja sitä harvoin on suojattu. Ajatellaan, että ”jos jotakuta kiinnostaa minun asiani, niin siitä vain”. Kyse ei kuitenkaan ole vain omista asioista, vaan myös yrityksen, asiakkaiden ja työkavereiden asioista, Peltola huomauttaa.
– Mobiililaitetta ei käytetä pelkästään sähköpostiin vaan myös esimerkiksi dokumenttien lukemiseen ja konferenssipuheluihin. Samaan aikaan laitteessa on asennettuna erilaisia ohjelmia, joilla on pääsy mikrofoniin, kameraan ja tiedostoihin, Peltola kuvaa.
Jotta IT-ympäristö pystytään oikeasti suojaamaan, täytyy kyetä seuraamaan laitteella tapahtuvia prosesseja. Virian päätelaitteiden suojauspalvelussa laitteiden tilaa tarkkaillaan kellon ympäri omassa kyberturvakeskuksessa ja poikkeamiin puututaan heti.
Peltola ehdottaa, että päätelaitteiden suojaus rinnastettaisiin työntekijän hyvinvointiin panostamiseksi. Turvallisilla päätelaitteilla työntekijälle voidaan mahdollistaa etätyöskentely ja turvallinen pääsy dataan joustavasti paikasta riippumatta.
– Kyseessä on pieni panostus, mutta käyttäjä tulee siitä hyvin onnelliseksi, Peltola sanoo.
– Usein tapana on sulkea silmät asialta ja toivoa, että kaikki sujuu hyvin. Mutta kannattaako odottaa sitä, että rysähtää?
Lue lisää päätelaitteiden tietoturvasta.