Tutkimus: Yhdeksän kymmenestä suhtautuu positiivisesti kameravalvontaan julkisilla paikoilla

Lundin yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan 88 prosenttia ihmisistä suhtautuu positiivisesti kameravalvonnan käyttöön yhteiskunnassa. Tulos on samaa luokkaa jo kolmatta vuotta putkeen. Tutkimuksen mukaan hyöty painaa enemmän kuin tarve olla tulematta kuvatuksi.

Kauppakorkeakoulun tutkijaryhmä Lusaxin tekemässä tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin ihmisten suhtautumista kameravalvontaan yhteiskunnassa. Kantar-Sifo haastatteli puhelimitse kyselyyn 1000 ihmistä joulukuun alussa.
Vastaajista 88 % ilmoitti kysymyksessä ”Mitä mieltä olet valvontakameroista yleisellä paikalla?” suhtautuvansa asiaan positiivisesti. Tulos on samaa tasoa edellisvuosien 2018 ja 2017 tutkimustulosten kanssa.
Tutkimuksessa vastaajat saivat myös punnita kameravalvonnan käyttöä suhteessa yksityisyyden suojan tarpeeseen tietyissä, nimetyissä paikoissa. Näitä olivat rajanylityspaikat, suuremmat kokoontumiset kuten festivaalit tai urheilutapahtumat, viheralueet ja puistot sekä hoitolaitokset, esimerkiksi päivystysosastot.
Yhteistä kaikille luetelluille paikoille oli ihmisten vahva tuki kameravalvonnalle. Kaikkein suopeimmin kameravalvontaan suhtauduttiin rajanylityspaikoilla (81 % oli kokonaan tai osittain sitä mieltä, että kameravalvonta ei loukkaa yksityisyyttä), suurissa kokoontumisissa, kuten urheilutapahtumissa ja festivaaleilla (80 %) sekä kaduilla ja keskustoissa (77 %). Omilla asuinalueilla tulos oli 67 % ja hoitolaitoksissa 68 %. Ylipäätään kameroiden tuoma hyöty koettiin suuremmaksi kuin yksityisyyden suojan tarve.

Kauppakorkeakoulun tietojenkäsittelyn lehtorin Markus Lahtisen mukaan aiemmin tasapainosta valvonnan ja yksityisyyden suojan kesken on keskusteltu vain yleisin termein.

– Tämän vuoden tutkimus antaa meille ainutlaatuisen vivahteikkaan kuvan, minkä myötä meillä on nyt ensimmäistä kertaa pohjaa keskustella kameravalvonnasta ja yksityisyyden suojasta tietyissä osoitetuissa ympäristöissä, joihin ihmisillä on arkipäiväinen suhde, kuten hoitolaitoksissa tai omilla asuinalueilla, Lahtinen sanoo.
 
Lähteet:
Pressmeddelande, Lund, 2019-12-12
Fortsatt starkt stöd för kamerabevakning – även på vårdinrättningar och i bostadsområden – Lundin yliopisto

Loihteella tapahtuu

Loihde oli toteuttamassa Puolustusvoimien Hackathonia

Kyberoperaatiot ovat yhä keskeisempi osa modernia puolustuskykyä, ja uusien ratkaisuiden kehittämisen tueksi Puolustusvoimat järjesti kyberpuolustusaiheinen SecD-Day Hackathonin 2.–4.2.2024. Loihde oli mukana yhteistyökumppanina toteuttamassa tapahtumaa yhdessä Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n…

Hedsam-kulunvalvontajärjestelmässä häiriötä

Hedsam-kulunvalvontajärjestelmissä, joissa on käytössä Hedsam-5 -elektroniikkakortteja, on havaittu ongelmia liikennöinnissä kortin ja palvelimen välillä. Tilanteella ei ole havaittu olevan vaikutuksia uusiin Hedsam X -järjestelmiin, joissa on käytössä pelkästään Hedsam-Node- ja…

Hämeen Lukko sulautuu Loihde Trust Oy:hyn 29.2.2024

Hämeen Lukko liittyi Loihde-konserniin yrityskaupan myötä viime vuoden huhtikuussa, ja 29.2.2024 Hämeen Lukko sulautuu Loihde Trust Oy:hyn. Yhdessä olemme vahvempia ja pystymme palvelemaan asiakkaitamme paremmin. Autamme jatkossa asiakkaitamme turvallisuuden saralla…