Turvalaiteasentajasta on moneksi

Seinäjoella Loihde Trustin turvalaiteasentajana työskentelevä Vesa Peltonen on ollut talossa pitkään. Hän tuli Vaasan Läänin Puhelimelle kesätöihin vuonna 2006 ja on sillä tiellä edelleen. Noin 16 työvuoden varrella VLP:stä tuli ensin Anvia, sittemmin Viria ja nyt Loihde. Vesa on yhä Vesa, mutta muutoksiakin on vuosien varrella väistämättä tullut eteen.

”Anvialla tein pääasiassa puhelin- ja laajakaistaliittymäasennuksia. Se on kuitenkin lopulta aika samantyylistä työtä kuin mitä nytkin teen, vain laitteet ovat erilaisia. Vuonna 2016 olin vuoden verran muualla töissä, mutta palasin takaisin”, turvalaitteita asentava Vesa kertoo.

Koulutukseltaan Vesa on tietojenkäsittelyn tradenomi, mutta aikanaan kesätyöt veivät asennustöiden pariin. Vuosien varrella hän on kouluttautunut myös hierojaksi sekä personal traineriksi ja oli pari vuotta sitten opintovapaalla saadakseen opinnot päätökseen.

”Loihde on hyvä työnantaja. Vaikka vaihtuvuutta onkin aina toki jonkin verran, silti esimerkiksi asentajien ydinporukka on Seinäjoella pysynyt vuosien varrella yllättävän samana. Dinosaurukset säilyvät”, Vesa naurahtaa ja toteaa olevansa hyvää vauhtia muuttumassa sellaiseksi.

Monipuoliselta Vesalta luonnistuu myös niin ammattimainen valokuvaus kuin videokuvauskin. Vesa tekee välillä kuvauskeikkoja päivätyönsä ohessa esimerkiksi häissä tai kuvaten mainosvideoita pienyrityksille. Kuvaustaitojaan hän on päässyt hyödyntämään myös Loihteella muutamissa projekteissa.

Elämän eri osa-alueet balanssissa

Haastatteluhetkellä kesällä 2022 Vesa tekee kolmipäiväistä työviikkoa ja on kaksi päivää viikosta hoitovapaalla. Lyhyempää työviikkoa on takana nyt puolisen vuotta ja ainakin saman verran olisi tarkoitus jatkaa. Tärkein syy järjestelylle on, että se Vesan mukaan helpottaa kuuden hengen perheen arkea merkittävästi.

”Hoitovapaan ja työn yhdistäminen sekä liukuva työaika ovat tehneet elämästä sujuvampaa. Ruuhkavuodet ovat nyt kiireisimmillään ja on hienoa, että tähän järjestelyyn on töissä suhtauduttu hyvin.”

Neljän lapsen isä on oppinut taitavaksi priorisoijaksi ja aikatauluttajaksi. Aikaa on oltava muullekin kuin työlle ja lasten hoitamiselle. Aktiivinen liikkuja on ehtinyt töiden ja liikuntaharrastuksen ohessa pitämään myös Rapakunto-blogia.

”Harrastan kehonpainoharjoittelua, jossa liikkeitä tehdään pääasiassa oman kehon painolla, mutta tarvittaessa myös lisäpainoilla. Perusliikkeisiin kuuluvat esimerkiksi punnerrukset, dipit ja leuanveto. Liikkuvuusharjoittelu on myös tärkeä osa treeniä ja tavoitteena on vuoden 2022 loppuun mennessä täydet pitkittäis- ja poikittaispagaatit.”

Liikuntaharrastus sai vuosia sitten uuden kipinän, kun välilevyn pullistuma alkoi vaivata. Samalla tuli laitettua monta muutakin asiaa remonttiin. Vesan oli raivattava kalenterista aikaa itselle ja ajanhallinnasta tuli tärkeä työkalu. Mieleen palasi myös aikaisempi haave hierojaksi kouluttautumisesta. Unelma konkretisoitui lopulta 10 kuukauden opintovapaaksi.

”Se on ollut yksi aikuisikäni parhaita juttuja. Ekaa kertaa elämässä oli kiva olla koulussa. Nyt teen hierojan ja myös personal trainerin töitä esimerkiksi iltaisin. Tai eipä se oikein työltä edes tunnu, vaan on lähinnä mukavaa vastapainoa päivätyölleni.”

Vesalle kaikessa työssä suurin motivaattori on yleisesti ottaen se, että hän voi kokea tekevänsä jotain hyödyllistä.

”Jos saan työni kautta tehtyä toiselle hyvän mielen tai autettua, se on se, minkä takia on kiva herätä töihin.”