Aino Leppänen

Web developerista tietoturvan konsultiksi

Oululainen Aino Kivilahti oli jo lapsena kiinnostunut tietokoneista. Hän tykkäsi pelaamisesta ja myös erilaiset konsolipelit olivat vahvasti osa lapsuutta. Mieleen hiipi ajatus, että miten noita pelejä oikein voisi tehdä. Aino nykäisi web designerina työskentelevää äitiään hihasta ajatuksella, että ehkäpä tietokoneella töitään tekevä äiti voisi opastaa häntä pelien tekoon.

”Pelikehityksen sijaan äiti opetti minulle sitten web-sivujen tekoa ja ensimmäiset sivut tein itse siinä 10–11-vuotiaana”, Aino muistelee.

Nettisivujen tekeminen jäi joksikin aikaa, mutta kiinnostus peleihin säilyi. Sittemmin Aino on järjestänyt muun muassa useita isoja lanitapahtumia. Lukion jälkeen Aino suuntasi ammattikorkeakouluun ja opiskeli tietotekniikan insinööriksi. Todellinen kimmoke alaan syntyi ensin harjoitteluiden kautta ja vahvistui työkokemuksen myötä.

”Muistan etukäteen miettineeni, miten pärjään opinnoissa, kun aiempaa ohjelmointitaustaa ei ollut. Kaikki sattui kuitenkin menemään onnellisesti. Tykkään sanonnasta ”Ahkerat ihmiset ovat usein onnekkaita”. Jos aktiivisesti hakee mahdollisuuksia ja vastauksia, niitä myös löytää.”

Sisäovesta eri siipeen

Vuonna 2016 Aino aloitti Loihde Factorilla web developerina ja vuoden 2021 lokakuussa hän siirtyi Loihde Trustin palvelukseen tietoturvakonsultiksi.

”Tietoturva oli vuosien myötä alkanut kiinnostaa yhä enemmän. Ohjelmistosuunnittelijoiden kanssa yhä useammin puhuttiin siitä, miten tärkeää tietoturvallisen koodin osaaminen on. Aloin käydä tietoturvatapahtumissa sekä pyysin myös hakkeriystäviäni opettamaan taitojaan, koska halusin tietää siitä enemmän”, Aino kertoo.

Työkuvioissa tuli keskustelua Ainon kiinnostuksesta tietoturvaan ja lopulta asiat etenivät niin, että Aino siirtyi työskentelemään Loihteen toiseen tytäryhtiön. Kun Aino innostuu jostakin asiasta, hän rohkenee sitä myös kokeilla.

”Loihteella on parasta monipuolisuus. Meillä on kattavasti koko IT-ala ja turvallisuus edustettuna; löytyy muun muassa tietoturvaa, ohjelmistokehitystä, designia, data-analytiikkaa ja vielä kokonainen fyysisen turvan puoli. Näen näin kattavassa kokonaisuudessa valtavasti hyötyjä.”

Tällä hetkellä työssä parasta ovat erityisesti uudet asiat ja mukavan vastaanoton tarjonneet kollegat.

”Viime kuukausina on tullut paljon uutta, mutta se on tosi virkistävää. Olen myös jo hyvin laajasti päässyt tekemään erilaisia asioita, ollut mukana asiakasprojekteissa ja pre sales -tilanteissa. Minut on otettu hyvin vastaan.”

Monipuolisia mahdollisuuksia

Tulevaisuudessa Aino näkee tällä hetkellä useita erilaisia polkuja, jotka kaikki houkuttelevat haastatteluhetkellä yhtä paljon. Yksi niistä on kiinnostus kouluttamiseen ja luennoimiseen ja toisaalta pilviasiantuntemuksen kehittäminen voisi myös olla hyvä suunta. Hakkeroimistakin hän haluaisi oppia vielä lisää.

”Myös palvelukehitys ja hallinnolliset asiat kiinnostavat. Yrittäjäperheen lapsena liiketalous on minusta kiinnostava osa-alue ja siihen suuntauduin osittain opinnoissakin. Haluaisin tarkastella koko ketjua eli mitä asiakkaat tarvitsevat, mitä me myymme ja miten vastaamme kysyntään.”

Työssään Aino onkin aina nauttinut monipuolisuudesta ja pyrkii hahmottamaan tehtävänsä kokonaisvaltaisesti.

”Esimerkiksi ohjelmistokehittäjän työ nähdään monesti ulkoapäin lähinnä koodauksena. Se on myös töiden organisointia ja sanallistamista sekä tiimityöskentelyä muiden kehittäjien kanssa. On tärkeää ymmärtää, mitä on tekemässä ja kun sen tietää, vastaukset kyllä löytyvät. Tuntuu tärkeältä, että työlläni on vaikutusta.”

Ainon osaamisalueet ovat tunnetusti melko miesvaltaisia aloja. Hän itsekin olisi kaivannut enemmän naisesikuvia löytääkseen vahvistusta valinnoilleen.

”Toisaalta naisena helposti jää alalla mieleen, mikä on positiivista vaikkapa työnhaussa. Kuitenkin kun katsotaan vaikkapa ohjelmoinnin historiaa, se ei todellakaan ole aina ollut miesvaltainen ala. Näen siksi pikemminkin niin, että naisia ei olla tuomassa alalle ensimmäistä kertaa vaan naisia olisi hyvä saada alalle takaisin. Täällä nimittäin tarvitaan lisää hyviä tekijöitä. En kuitenkaan usko liikaan ohjaamiseen, vaan siihen, että ne ihmiset tulevat, joita ala kiinnostaa. On silti merkityksellistä tiedostaa, miten suhtaudumme niihin ihmisiin, jotka osoittavat kiinnostusta alalle.”

 

Katso avoimet työpaikkamme tästä!